Barcelona, miris com la miris

Festa de benedicció d'un cotxe dels bombers (1913)

Aquests dies el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)presenta una magnifica exposició dedicada al fotògraf Josep Brangulí (L’Hospitalet de Llobregat, 1879-Barcelona 1945).  L’exposició anomenada Brangulí. Barcelona 1909 – 1945”, ens dona l’oportunitat de col·lar-nos dins d’una gran quantitat d’escenes barcelonines d’inicis del segle XX: la setmana tràgica, actes militars franquistes, la creació de la Via Laietana, els cafès dels anys 20, la proclamació de la República, l’estiueig a la platja, la vida a les fàbriques, l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, protestes i manifestacions socials, la vida dels barris… Delícies per xafarders, romàntics de Barcelona i curiosos de la Història.

Fotografies d’una modernitat absoluta que ens mostren el canvi d’un segle, les grans transformacions, esperances i perversitats del pas del segle XIX al XX des dels ulls d’un, no menys complex, canvi del segle XX al segle XXI.

Dones recollint aigua a la font de Canaletes

Bar Caneletas (1920 - 1925)

A l’exposició cal sumar-li la fantàstica iniciativa de Brangulí va ser aquí, i tu? que demana la participació dels fotobloguers per crear on-line un arxiu de la Barcelona de principis del segle XXI . De moment està prenent una forma excel·lent. Potser es tracta del primer arxiu que no tindrà problemes de digitalització perquè el seu inici ja és digital?   Tan de bo, algun dia aquest projecte esdevingui exposició per a futurs xafarders que trobaran les nostres costums entranyables, curioses  i ingènues. Mentrestant nosaltres anem immortalitzant la història del que encara no ho és però tard o d’hora (a aquest ritme que anem crec que més d’hora que mai) ho serà.

Foto: Marta F. Soldado

No m’estic de recomanar un treballat blog (Barcelona ’93) del qui ha estat un bon company durant aquests últims mesos. Un home que té la capacitat de remenar,destriar i escollir el bo i millor (si més no curiós) de la ciutat Comtal.

Apa, a passejar!

Foto: Karina Brys

Foto: MNOT

Foto: MNOTS

2 thoughts on “Barcelona, miris com la miris

  1. Quin post més entranyable!! M’agradaria visitar aquesta exposició del CCCB… aviam si sorgeix l’ocasió!

    Per cert, trobo que publiques massa sovint, per no estar d’exàmens!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s